Mesai Saati

Pazartesi - Ctesi: 09.00 -18.00

Destek

0(212)909 9 330

Email

info@linatech.com.tr

Kablosuz Yerel Alan Ağlarının Avantajları

27.11.2018 00:33:46  -  Furkan Düşmez  - 

Kablosuz Yerel Alan Ağlarının Avantajları

Hızlı ve Kolay kurulum

Kablosuz Yerel Alan Ağ sistemleri kablo çekmenin pahalı, zor ve bazen de imkansız olduğu ortamlarda devreye girerek kolay ve düşük maliyetli iletişim imkanı sağlamaktadır. Örneğin kablo çekilmek istenen iki nokta arasında bir nehir, otoyol veya demir yolu bulunuyorsa kablo çekmek hem çok zor hem de çok maliyetli olur. Kablo çekilse bile o kablonun korunması ayrı bir sorun yaratmaktadır. Dağınık yapıya sahip şirketlerin bina içi kullanımında ise Kablosuz Yerel Alan Ağ sistemlerinin kurulumu oldukça hızlı ve kolaydır. Çünkü duvar ve tavanlardan kablo çekmeden, sadece AP’lerin monte edilmesi sistemi kurmak için yeterlidir.
Tarihi yapılarda özellikle toplantı ve kongre amaçlı kullanılan tarihi binalarda kablo döşenmesine izin verilmiyor. Çünkü bu binalarda kablo çekilerek zarar görmesine ve görüntü bozulmasına izin verilmemektedir. Bu tarihi binalarda iletişim hizmetlerini karşılamak için Kablosuz Yerel Alan Ağ sistemlerinin kullanılması hızlı, kolay ve düşük maliyetli bir çözümdür.

Mobil iletişim

Mobil iletişim cep telefonlarıyla kurulan iletişimdir. Hareket halinde olmayı gerektiren bazı işlerde mobil iletişiminin olması sağladığı kolaylıklarında ötesinde zorunluluk
haline gelmiştir. Örneğin hastanelerdeki doktorların ve hemşirelerin hasta bilgilerine anında ulaşabilmeleri için, ambar, depo, yükleme, boşaltma ve fiyatlandırma çalışanlarının merkezi veri tabanıyla bilgi alış verişi yapmaları için büyük bir rahatlık ve konfor sağlamaktadır. Yine üniversiteler, kurumlar, büyük şirketler ve konferans
salonlarında mobil iletişiminin sağlanması iletişim açısından büyük bir kolaylık ve rahatlık sunmaktadır. Günlük hayatımızda da müstakil evlerimizin her yerinden hatta evlerimizin bahçelerinden bile kablosuz internet erişiminden yararlanarak mobil iletişim kurmak bize büyük bir rahatlık ve konfor sağlamaktadır.

Maliyet kazancı

Kablosuz ağların maliyeti, kurulacak sisteme ve kapsayacağı alana göre değişse bile genellikle kablolu ağlardan daha düşük maliyetlidir. Çünkü kablolama işçiliği ücreti ve kablo maliyeti masrafları yoktur. Ayrıca kablo ve konektörlerine potansiyel arıza kaynağı olması düşünüldüğünde, kablosuz ağ sistemlerinin arıza ve bakım giderleri kablolu ağ sistemlerine oranla daha düşüktür. Ağ idaresi açısından bakım maliyetlerinin düşüklüğü ve ağdaki bilgisayarların masrafsız ve kolayca kapsama alanı içinde yer değiştirmesini sağlaması kablosuz ağların maliyetini en az düzeye indirmektedir.


Kablosuz Yerel Alan Ağlarının Dezavantajları

Kablosuz Yerel Alan Ağ sistemlerinin avantajlarının yanı sıra bazı dezavantajları da mevcuttur. Başlangıçta olan sorunlardan ürün çeşitliliği, standartlaşma, maliyet ve frekans tahsisi gibi konular zamanla nispeten hal olmuştur. Ancak aşağıda belirtilen sorunlar halen kullanıcılar için dezavantaj olarak durmaktadır.


Güvenlik

Kablosuz sistemler kullanıcılara büyük avantajlar sunarken güvenlik açısından ise dezavantajlar yaratmaktadır. Çünkü havada serbestçe yayılan RF ışınlarının dinlenmesini önlemek, kötü niyetli saldırıları engellemek ve izinsiz kullanımların karşısının alınması için güvenlik sistemine ihtiyaç duyulmaktadır. Yapılan araştırmalara sayesinde bulunan çözümlere rağmen güvenlik tam şekilde sağlanamamaktadır. Fakat son yıllarda geliştirilen güvenlik sistemleri, kablolu ağlardakine eşdeğer bir güvenlik vaat etmektedir.


Enterferans

Kablosuz çalışma mantığı genellikle enterferansa açıktır fakat özel frekanslar kullanan sistemlerin enterferansa uğrama olasılığı daha azdır. Ayrıca frekanslar enterferansa
maruz kaldığında ilgili kurum tarafından sebebi tespit edilerek giderilir. WLAN sistemlerinde çoğunlukla ISM frekans bandı kullanılır ve kullanım şartlarına göre enterferansa uğramaktan şikayet etme hakları da yoktur. WLAN sistemlerinin enterferansa uğramalarına sebep bulundukları bölgeye göre çalışan sistemlerin artması, yakın noktalara AP’lerin kurulması, bölgede başka kablosuz sistemlerin olması ya da bölgedeki WLAN sistemleri olabilir.


Mesafe

WLAN Sistemlerinin bir diğer dezavantajı ise kapsama alanı yani iletişim mesafesinin kısıtlı olmasıdır. WLAN sistemlerinin kapalı alanlarda mesafesi 100 m civarındadır. Açık alanlarda ise bu mesafe 300 m civarına kadar yükselmektedir. Buna sebep kullanılan frekans bandı ve standartların müsaade ettiği kısıtlı çıkış gücüdür. Ayrıca ev ortamlarında duvar ve mobilya gibi fiziksel engellerin fazla olması durumunda mesafe 10 metreye kadar da düşebilmektedir (Kadakoğlu, 2010). WLAN sistemlerinde kesintisiz ve başarılı bir iletişim kurmak için AP’leri uygun yerlere ve yeterli sayıda yerleştirmek lazımdır. Örnek olarak İstanbul İstiklal Caddesinde Cadde boyunca her 30 m aralıklarla konulan 29 adet AP’i göstere biliriz. Daha küçük alanlarda ise bir tane AP’nin yettiği de görülmektedir.